Свечано прослављен Тројичиндан – Крсна слава Општине Гацко и Саборног храма

ИЗВОР: gacko-rs.info

Силазак Светог духа на апостоле, Тројичиндан, као крсну славу јуче су прославиле општина Гацко и Црквена општина Гацко – Храм Св. Тројице. Након празничног јутрења, у 09 часова служена је света архијерејска литургија којом је началствовао парох требињски, протојереј ставрофор Никола Јанковић уз саслужење свештеника и ђакона Епархије ЗХиП.

Након ломљења славског колача на платоу испред новог храма, свечана литија се упутила до порте старог храма Свете Тројице, гдје је уприличен културно – умјетнички програм. Овогодишњу поворку радости по први пут су обогатили и спортисти ФК „Младост“, МОК „Гацко“, чланови ПК „We dance“ Гацко, малишани „Дјечијег вртића“, Удружење „Тешан Подруговић“, културно – умјетничка друштва „Зеленгора“ и „Сава Владиславић“ и многобројни грађани.

У име општине Гацко, окупљенима се обратио начелник општине, Милан Радмиловић, са жељом да наредне генерације наставе славље великог дана за цркву али и општину Гацко.

Већ по традицији, додијељена су и највећа Општинска признања успјешним појединцима, спортистима, колективима и ученицима генерације Основне и Средње школе из Гацка. Овогодишњи добитник „Повеље општине Гацко“ одлуком Скупштине проглашено је Удужење УГиП „Тешан Подруговић“ из Гацка, због преданог и истрајног дугогодишњег рада на очувању српске епске традиције и постигнутих резултата у раду. Поменута признање предсједнику овог удружења уручио је начелник општине, Милан Радмиловић.

Замјеник начелника општине, Радоица Антуновић, Општинско признање „Плакета Свете Тројице“ уручио је кик – боксеру клуба „Тигар“, Урошу Мучибабићу, за остварене спортске резултате, као и Саши Будалићу, власнику приватног предузећа „Милица“, за постигнуте резултате у привредном развоју општине.

Повеља „Свети Сава“ и Повеља „Вук Караџић“ са новчаним наградама, уручена је ђацима генерације Основне и Средње школе у Гацку, Наташи Марковић и Племи Лажетић.

У културно – умјетничком дијелу програма представила су се домаћа културно-умјетничка друштва, Изворна женска група „Тешан Подруговић“, гуслар Ненад Ивковић и хор „Свете Јелене Анжујске“.

Организатори свечаности били су Општина Гацко и Црквена општина Гацко.

Уочи Тројичиндана основци организовали изложбу и представу

У склопу свечаности поводом славе општине и храма Свете Тројице, основци из Гацка организовали су представу „Из времена у вјечност“ и изложбу калиграфских радова које су ученици стварали уз подршку професора и академског вајара Наташе Миловић и наставнице вјеронауке, теолога Иване Хрњез.

На овај начин придружили су се у обиљежавању Тројичинданске свечаности.